Intro | Weihnachten in het westen | De boeken | Stijl | Passies | Wat anderen vinden
Stijl & passies
Geďnteresseerde buitenstaanders hebben mijn werk geroemd om de frisse, enthousiaste stijl. Dat doet me vanzelfsprekend deugd. Welke vormen en stijlen je ook hanteert, het gaat om de inhoud. Ik probeer de lezer graag doorwrochte informatie te verstrekken, zonder te ‘doceren’, en ruim altijd veel plaats in voor geschiedenis, mythen en anekdotes.

In mijn culinaire werk maak ik me steeds vaker sterk voor de herkomst van voeding, voor ons erfgoed in het algemeen, en van de Lage Landen in het bijzonder, of dat nu gaat over de teelt van hop in de Vlaamse Ardennen of de bereiding van droge worst in Friesland. Alledaagse cultuuroverdracht reken ik eveneens tot mijn doelstellingen, want nu kinderen denken dat vanillevla uit een speciale uier van de koe komt en volwassenen het raapsteeltje niet meer kennen, ligt hier een schone taak.

Om zelf de groei en bloei van groenten, fruit en kruiden te doorgronden legde ik een moestuin aan. Veel werk, maar ook veel genoegen. Mijn wedervaren als beginnend amateur-tuinder publiceerde ik in 2002 tweewekelijks in Trouw. Ik schreef ook over enkele vergeten gewassen, die ik op heel bescheiden schaal teelde. Met wisselend succes, uiteraard, maar juist ook de tegenslagen die elke tuinder ontmoet meldde ik: gladgestreken verhalen zijn nauwelijks interessant. Deze tuinartikelen koester ik als een love baby, en het verheugt me dat uitgeverij Terra ze, door mij aangevuld met extra informatie en 52 seizoensrecepten-van-eigen-grond, wil uitgeven. Een jaar moestuinieren dus, in 26 verhalen en 52 recepten.


         


Naast culinair publicist en beginnend tuinierster ben ik een fervent reizigster. Ik zoek de ontmoeting met de plaatselijke bevolking en duik het liefst van kop tot teen in landsaard en gebruiken.


Zo ontstonden verslagen over de religieuze en gastronomische rituelen tijdens Grieks Pasen en over de traditioneel Russische keuken. Ook van literatuur, de schone kunsten en sport geniet ik hartstochtelijk en ik doorspek mijn teksten er graag mee. Deze passie is ook terug te vinden in mijn reisreportages over Ierland, Groot-Brittannië, Spanje, Sint-Petersburg en Schotland, en in een bijdrage aan literair schaatstijdschrift Zwart IJs. (Enkele reisonderwerpen noem ik hier met name: de tuinen van Heligan (Cornwall), historische spoorhuisjes in Frankrijk, Charleston Farmhouse (over de Bloomsbury Group), Wandelen in West-Ierland, en 'Penaty' (het huis-atelier van schilder Ilja Repin aan de Finse Golf).
home | contact | colofon | disclaimer