De aardappel | Eten | Groente | La Rive, de smaak van Het Amstel | Groentje in de moestuin | Van het land
| Met mest en vork | Dichter bij de bij
De aardappel
In 1998 verscheen De Aardappel, mijn debuut, in opdracht van uitgeverij Contact geschreven.

De pers over De Aardappel
"Een spannend standaardwerk."
- Wouter Klootwijk in de Volkskrant
"Zo'n toewijding verdient lof!"
- Johannes van Dam in Elsevier
"Tot in de puntjes verzorgd. Eén van de smakelijkste boeken van 1998."
- Sylvia Borger in De Telegraaf

De Aardappel is inmiddels uitverkocht! Zie Van het land.
De aardappel

Fragmenten
Over de kunst van het garen van zeer bloemige aardappels, oftewel 'afkokers':
Na het koken kunt u ze opschudden, dan zal de schil op bepaalde plaatsen openbarsten. De Ieren noemen dit 'smiling potatoes'.

Over chips:
Het zijn lichtgebogen krakende zoute schijven uit een gezinszak, die sinds de late jaren zestig in zwang zijn en onlosmakelijk hoorden bij een glas cola of sinas op zaterdagavond voor de buis. De Engelse aardappel Golden Wonder (uit 1904) verleende ooit zijn naam aan een van de eerste chipsmerken.
Recept voor Knoflook-aardappelsoep (uit: De aardappel)
Bij een 'blinde test' dacht een proefpersoon ooit dat ze pure aardappelsoep at, zo zacht en romig worden de knoflookjes in deze milde soep, dus schrikt u niet van de formidabele hoeveelheid. Gebruik licht bloemige nieuwe aardappels (Bildtstar, Timate).

Voor 4 personen
4 licht bloemige aardappels
30 (!) tenen knoflook, gepeld
2 eetlepels ganzenvet of krachtige olijfolie of geklaarde boter
1-1½ zelfgetrokken groentebouillon *)
3 eidooiers, losgeklopt in 3 eetlepels olijfolie (extra vergine)
1 stukje foelie
versgemalen zwarte peper
2 oudbakken boterhammen, in dobbelstenen
opnieuw 2 eetlepels ganzenvet, olijfolie of boter (zie boven)
circa 6 sprietjes bieslook

*) Op zacht vuur 30 minuten getrokken van 1,5 liter water met b.v. 1 ui, 1 prei, 2 worteltjes (grof gehakt), 1 laurierblad, 1 takje rozemarijn, zout en peper naar smaak.

Smelt het vet in een braadpan met dikke, stevige bodem en laat de tenen 'smelten' op heel zacht vuur. Ze mogen niet bruineren maar moeten glazig worden, zo zacht als pudding (in circa 20 minuten). Snijd de geschilde aardappels in formaat knoflookteen en voeg toe. Verwarm de bouillon en giet deze in de pan, met de foelie. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en gaar de blokjes afgesloten in ca. 15 minuten. Roer de soep fijn met een stevige garde. Klop intussen de eidooiers los met de olie, giet een scheutje soep erbij, draai het vuur uit en klop het mengsel geleidelijk door de soep. Bak intussen croutons van het brood (in het vet), bestrooi de soep ermee en garneer met fijngeknipt bieslook.
Copyright © Alma Huisken 2003 - 2017 All Rights Reserved. | home | contact | colofon | disclaimer