De aardappel | Eten | Groente | La Rive, de smaak van Het Amstel | Groentje in de moestuin | Van het land | Met mest en vork | Dichter bij de bij
Groente
Eind 2001 publiceerden fotograaf Bart van Leuven en ik ons als 'nieuw standaardwerk' geprezen Groente.

De pers over Groente
"Referentiewerk van twee professionals. Een zeer mooi boek met evenveel leuke als nuttige informatie."
- De Morgen
"Haar nieuwe standaardwerk. Het betere eetlezen."
- Elle Eten
Eten
"Verrukkelijke gerechten, en niet alleen voor vegetariërs! Een must voor iedereen die van groente houdt."
- Tip Culinair
"De liefde voor eten zit haar in het bloed. Zinnenstrelende productie."
- Haarlems Dagblad
"Terug naar de basis. Informatief en mooi verzorgd."
- NRC Handelsblad
"De moeite waard om aan te schaffen. Het boek biedt onverwachte informatie en behandelt ook de chemicaliën in groenten. De kleurenfoto’s zijn niet te overtreffen."
- Chemisch Weekblad


Fragmenten
Over rucola (sla):
Is er leven zonder rucola? Nee. Het pittige blad vormt een onmisbare toevoeging aan ons culinaire bestaan. Naar rucola kun je snakken. Als de geur van rucola bij het uitpakken der boodschappen ontsnapt uit mijn tas, kan ik me niet bedwingen en begin direct te grazen.

Over kweepeer:
Lang voor luchtverfrissers en aromatherapieën was er de kweepeer: leg een kweepeer in je huis en je wordt dagenlang begroet door een uiterst aangenaam, weldadig aroma. Zo krachtig zijn de etherische oliën uit de kwee, dat de Romeinen er parfum van maakten en Victoriaanse dienstbodes ze in de linnenkast stopten. Een gebruik dat herintroductie verdient.

Over boerenkool:
Als een piloot 'boerenkool' zegt, bedoelt hij zelden stamppot met worst, maar het tropisch regenwoud. De boomkruinen onder het vliegtuig lijken vanaf grote hoogte sprekend op een veld boerenkool, de stronken dicht op elkaar gedrongen.




Etalage bij boekhandel Athenaeum inHaarlem ter gelegenheid van de presentatie van "Groente".

Ik mocht als voormalig kleine middenstander
zelf de etalage inrichten. Uiteraard met andijvie, bloemkool en komkommer, dat krijg je als ex-groenteboerin.
Recept voor dim sums met paksoi (uit: Groente)

Voor 4 personen
Voor de verpakking: 3-4 grote paksoistruiken, de bladeren losgehaald en de stronk en stelen verwijderd
Voor de vulling:
250 g gamba’s, fijngehakt
250 g (eko)varkensgehakt (of verbrokkelde rooktofu)
8 fijngehakte lente-uitjes
4 el. zoute sojasaus (ketjap asin, tamari of shoyu)
3 el. sesamolie
2 el. geschilde, geraspte gemberwortel
2 tl. fijngehakte knoflook
2-3 tl. fijngehakte rode Spaanse peper
2-3 paksoibladeren, fijn gesnipperd
voor de saus:
1 el. zoute sojasaus
2 el. rijstazijn
2 el. vloeibare honing
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
1 tl. ringetjes rode Spaanse peper
60 ml. kokende (vis)bouillon

Blancheer de paksoibladeren 30 seconden, spoel ze koud af en laat ze uitleken. Meng alle ingrediënten voor de vulling en kneed het mengsel handmatig, of pulserend, in de keukenmachine. Leg 2 theelepels vulling midden op ½-1 geblancheerd paksoiblad, vouw en bind dat (met keukentouw) dicht. Herhaal deze handeling tot vulling en bladeren op zijn. Stoom de dim sums 6-8 min. in een stoommand of in een vergiet boven een pan fel kokend water. Meng de ingrediënten voor de saus en serveer deze erbij: dip de pakketjes erin.

Recept voor Broccoli met walnoten, mosterd, bier en Cheddar (uit: Groente)

Voor 2 personen
500-500 g schoongemaakte broccoli
100 g gepelde walnoothelften
100-125 g grof geraspte mature farmhouse Cheddar
1 afgestreken el. grove mosterd
1 sherryglas donker bier (Newcastle Brown Ale, Guinness, Chimay e.d.), op kamertemperatuur
klontje boter

Verwarm de grill op zijn hoogste stand en zet er alvast een platte ovenschaal in. Kook de broccolistukjes en -rozetjes ca. 5 min. tot ze tussen knapperig en beetgaar zijn. Verpulver de helft van de walnoten in de vijzel of spreid ze uit op een werkvlak en rol er krachtig met een deegroller over. Meng het bier met de mosterd. Haal de ovenschaal (voorzichtig) uit de oven, laat er een klontje boter in smelten en vul de schaal achtereenvolgens met broccoli, hele walnoothelften, het biermosterdsausje, kaas en notengruis. Plaats de schaal onder de grill, tot de kaas bubbelt. Serveer bij gebakken aardappels.

Copyright © Alma Huisken 2003 - 2017 All Rights Reserved. | home | contact | colofon | disclaimer