De aardappel | Eten | Groente | La Rive, de smaak van Het Amstel | Groentje in de moestuin | Van het land| Met mest en vork | Dichter bij de bij | Het groene kippenboek
Van het land

...is een persoonlijk ode aan alles wat ons voedt. Van onze band met de aarde tot de oogst van het land!

Ik heb het geluk te mogen leven op het schitterende, Groningse platteland en werk daar met hart en ziel aan mijn ideaal: zoveel mogelijk leven van mijn biologische moestuin en boomgaard, die zijn bevolkt door kippen, ganzen en huurbijen. Mijn ervaringen bied ik je in verhalen, observaties, meer dan 80 pure seizoensrecepten en echt honderden tips om zelf te telen én 'groener' te leven.

Van het land is verdeeld in de maanden van het jaar en geeft dit terugkerend beeld te zien: eerst een deel verhalen, dan receptuur en vervolgens tips. Elk onderdeel staat helemaal in het teken van die specifieke maand.

Daarnaast heb ik drie annexen toegevoegd, waarin je achtergrondinformatie vindt over De Aarde, de Tuin en haar verzorging, over Zaaien en Wisselschema's en over Groenbemesters en Nuttige Gewassen (met het oog op bijen en andere insecten). Beschouw ze als jouw tuinhulpjes.

Bij elke maand vind je korte motto's, gedachten of strofes uit gedichten van anderen die mogelijk even tot nadenken stemmen. Dat alles, plus de pakkende fotografie van Doortje Stellwagen (zie ook haar website), maken dit boek hopelijk ook voor jou tot een aards feest - zelfs als je een tuinloze stadsbewoner bent!

De ondertitel Genieten van een groener leven is niet voor niets gekozen. Leven in samenhang met Moeder Aarde is mijn streven. Dat streven wordt gevoed door mijn ontzag voor de krachten van de natuur en de wetenschap dat je zelf zo sterk kunt bijdragen aan de vruchtbaarheid en schoonheid van een deeltje van deze wereld. Daarnaast is het ongelooflijke nuttig - en het scheelt veel tijd! - om kostbare materialen te hergebruiken, zeker als je weet dat ze weer ten goede komen aan de gewassen (en dieren) in de tuin. Een appelschil, een eierschaal en een stukje bruin karton zijn de opmaat voor nieuw leven en verse oogsten!

Hoewel Van het land ook recepten bevat voor bereidingen met vlees en vis (altijd van de best mogelijke herkomst) zijn die spaarzaam en komen bijna alleen in de betreffende seizoenen voor. Groenten, fruit, wilde gewassen, kruiden en 'on'kruiden, aardappels, noten, zaden, granen, bessen, bloesems, honing, peulvruchten, paddenstoelen en eieren bevatten zoveel krachten - en zijn zo verschrikkelijk lekker! - dat ik daaruit overwegend, en met plezier, mijn maaltijden samenstel. Ik hoop jou ook met die pure seizoensrecepten te inspireren!Hier zijn enkele reacties uit de media en van lezers van Van het land!

"In het prachtig gefotografeerde Van het land rijgt Alma Huisken haar liefde voor het Groningse landschap, haar rijke moestuin, dieren, én lekker eten tot een wonderlijk mooi geheel aaneen!"
- Aafke Steenhuis (journaliste/scbrijfster)

"Zo idyllisch kan het leven op het platteland dus zijn. Plotseling besef ik waarom God verdwenen is uit Jorwerd. Hij is gereïncarneerd als gans en verhuisd naar het Hogeland van Groningen, waar het leven nog goed is."
- Romke van de Kaa (ex-kweker, groen-auteur)

"Geestige observaties en sfeervolle overpeinzingen vallen hier organisch samen met heel praktische adviezen. Wat een gul, genereus en ongewoon boek. Zoveel passie in woord én beeld: een ware hoorn des overvloeds."
- Renate Dorrestein (schrijfster, tuinliefhebster)

'Als je Huisken leest heb je ook nog maar in één ding zin. Groenten. Liefst van eigen land.' Marjoleine de Vos in NRC Handelsblad

'Een boek dat je gewoon in de kast moet hebben. (…) Je zit goed bij Alma Huisken. Eten zoals het hoort in de rijkdom van ons land. (…) De recepten getuigen van diep respect voor het traditionele koken.' Felix Wilbrink in De Telegraaf

'Het kan dus, je randstedelijk leven verruilen voor een bestaan aan de rand van de Waddenzee. Alma Huisken bewijst het in haar nieuwste boek. Van het land is ook voor de doorgewinterde tuinmens een boek om bij weg te dromen. Dat komt niet alleen door Huiskens onderhoudende toon, maar ook door de sfeervolle fotografie van Doortje Stellwagen.' Janneke Vreudenhil in NRC Next

'Ik geniet van Alma's geestig geschreven verhalen. (…) Gedragingen van dieren vergelijkt ze met dingen uit het dagelijks leven. Hele leuke vergelijkingen zitten erbij, het hele boek door, ze doet niet onder voor Jan Wolkers. (… ) De fotografe en medebedenkster van dit boek, Doortje Stellwagen, laat precies die dieren en die bloemen zien waardoor Alma ontroerd is. Foto's die details tonen van het boerenleven. Alsof je daar bent en alles ruikt. Hierbij verklaar ik plechtig dat ze zeer mooi zijn!' Martha Wolf in De Tuinliefhebber

Publieksreacties:
'Jammer dat ik het al uit heb. Een zeer inspirerend boek dat vervolgd mag worden!'
'Wat een heerlijk boek om bij weg te dromen, uit te koken en mee aan de slag te gaan. Kon het gewoon niet neerleggen!'
'Een fantastisch boek, en die foto's! Dit wordt mijn bijbel!'

 

Bestellen
Je kunt Van het land kunt hier bestellen.
Je ontvangt een gesigneerd exemplaar!

Prijs: € 34,95
176 pag.
ISBN: 9789059563902

 

Copyright © Alma Huisken 2003 - 2022 All Rights Reserved. | home | contact | colofon | disclaimer