Welkom!
Agenda

 ;

LAATSTE NIEUWS!
Omslag Het Groene Kippenboek - Alma Huisken

Zojuist verschenen:Het Groene Kippenboek
hoenders houden in dorp en stad

Tekst, receptuur en illustraties: Alma Huisken
Fotografie: Doortje Stellwagen
Uitgeverij: Christofoor, Zeist
Prijs: € 26,95

Uitgebreide info over Het groene kippenboek


Direct Bestellen

 

 

 

 

Beste bezoeker!

Ik verwelkom je van harte op mijn site, waar je massa's informatie vindt over mijn werk. Dat valt grosso modo in twee delen uiteen: ik ben zowel freelance schrijver, journalist als biologisch tuinier.

 

Alma's Biologische Cursussen

Met veel plezier geef ik jaarlijks mijn Biologische Moestuincursussen en groene cursussen. In 2021 geef ik mijn cursussen in Molenrij (Gr.) en Langbroek (U.).

Uiteraard organiseer ik de cursusdagen met inachtneming van de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand van elkaar en veel ventilatie. Daardoor bestaan de cursusgroepen uit max. 6 personen en is De Groene Luwte de belangrijkste locatie. De tweede, gloednieuwe cursusplek ligt in Langbroek (U.), zuidoostelijk van Zeist, dus centraal in het land en gemakkelijk bereikbaar: van de westelijke Randstad en het Gooi tot de hele provincie Utrecht en grote delen van Gelderland en Noord-Brabant!

Doe als velen en combineer enkele cursussen. Dan heb je in één klap een flinke basis gelegd voor je (moes)tuin of een groener leven, bijvoorbeeld met kippen erbij!

Je kunt je nu al aanmelden!

Meer info
AanmeldenData en locaties 2021:

 • Cursus Biologisch Moestuinieren - Biologisch als basis

  Merk 'vanaf de bodem' wat bio moestuinieren inhoudt. Ik begeleid je stap voor stap, zodat je een goed overzicht krijgt. Samen kijken we naar wat aarde is, welke composteermethoden er allemaal zijn en behandelen we het grote nut van combinatie- en wisselteelt. Op deze manier kun je direct een stevig biologisch fundament leggen onder je eigen moestuin, volkstuin of balkontuin en voortaan lekker ''bio'' gaan verbouwen!

  LOCATIE EN DATA:

  Langbroek (U.) - 15 mei 2021
  Molenrij -
  1 mei 2021

  Meer info
  Aanmelden • Cursus Biodynamisch Moestuinieren - levenskracht in de biodynamische tuin

  Deze holistische en spirituele teelwijze is de vriendelijkste omgangsvorm met Moeder Aarde. Wel vraagt de biodynamische benadering een ''groter denkraam''. Want je leert nieuwe, minder vertrouwde paden  kennen die je, wie weet, ook zelf gaat bewandelen. Dus is hier het sleutelwoord: openstellen, zoals voor de bijzondere verbinding aarde-plant-dier-mens-kosmos. Dat verrijkt jouw beleving en leidt tot bezielde levenskracht van je gehele tuin én van de gewassen die je oogst!

  LOCATIE EN DATA:

  Langbroek (U.) - 16 mei 2021
  Molenrij - 2 mei 2021
  Molenrij - nazomer/herfst (datum volgt) 2021

  Meer info
  Aanmelden • Cursus Permacultuur - geschapen synergie

  Permacultuur neemt Moeder Natuur als voorbeeld voor allerlei ecologische, duurzame processen die toepasbaar zijn op tuin, huis en directe omgeving. De basisprincipes voor een inventief, biodivers en oogstrijk leven behandel ik puntsgewijs. Dat biedt jou als beginnend "permaculturist" inhoudelijke verdieping, leidend tot creatieve, direct bruikbare methoden, zo kenmerkend voor permacultuur. Aan de orde komen onder meer: ontwerpen met de natuur, aanleg van z.g. sleutelgat- en lasagnebedden, fruitboomgilde en Hügelkultur.

  LOCATIE EN DATUM:

  Molenrij - 9 mei 2021
  Molenrij - nazomer/herfst (datum volgt) 2021

  Meer info
  Aanmelden • Cursus Biologisch Kippen houden - De Groene Kippendag

  Bij kippen houden op biologische wijze kijk je sterk naar de aard van het dier, en daarop baseer je de huisvesting, jouw benadering en verzorging. Daarover geef ik je talloze tips en voorbeelden (zoals de kippentractor), evenals over de keuze van het type kip. Onder goede leefomstandigheden bezorgen kippen je fantastische eieren, plezier én een groener leven, want zij zijn de ware koninginnen van de kringloop!

  LOCATIE EN DATUM:

  Molenrij - 22 mei 2021
  Molenrij - nazomer/herfst (datum volgt) 2021
  Prijs: € 120,- pp

  Meer info
  Aanmelden
  den

 • Biologisch Moestuinieren - De Praktijkcursus

  Zie, ruik, proef en voel aan den lijve hoe bio moestuinieren in de praktijk gaat, in de moestuin en boomgaard van De Groene Luwte. Na een kort theoretisch intro laat ik je van alles zien in de tuin en de kas, we onderzoeken compost en compostplanten en hebben het over voor- en nateelt. Er volgen veel testjes en handenvol slimme tips, ter plekke. Stroop je mouwen maar op, want je gaat natuurlijk ook zelf aan de slag!
  Deze Praktijkdag is een prima aanvulling op de theoretische Basiscursus, en ook erg geschikt voor moestuiniers die het liefst al handelend leren.

  LOCATIE EN DATUM:

  Molenrij - 23 mei 2021
  Molenrij - nazomer/herfst (datum volgt) 2021
  Meer info
  Meer info
  AanmeldenAan
  melden

Prijs 2021: per cursusdag € 120,- p.p. incl. koffie/thee/koek

Vraag het uitgebreide infoformulier aan via: alma@degroeneluwte.nl

Of kijk voor meer informatie op de site van De Groene Luwte
Of meld je direct aan via deze link.

 

TIP:
Advies-Op-Maat-Abonnement

Heb je toch dringende vragen over moestuinieren of over andere groene onderwerpen? Over kippenhouden, permacultuur, ecologie? Dan is dit misschien ook iets voor jou.
Al enige tijd geef ik per email Advies op maat aan beginnende en gevorderde (moes)tuiniers en groen geïnteresseerden. De ervaringen zijn daarover zeer positief.

Je kunt jouw vraag per email aan mij stellen en ik geef je antwoord, waardoor je weer direct verder kunt. Of je nu 1,2, 3 of meer vragen per keer wilt stellen, het is maar net wat je prettig en overzichtelijk vindt.

Je neemt per uur een abonnement en ik houd bij hoeveel vraag/antwoord tijd je hebt verbruikt. Als het bijna op is, laat ik je dat weten en kun je desgewenst met weer een uur verlengen.

Wil je meer weten, mail dan 'abonnement' naar alma@degroeneluwte.nl

 

 


NIEUW! Onder het kopje LEZINGEN vind je onderwerpen waarover ik graag voordrachten houd. Misschien ook wel voor jouw tuinclub of organisatie?

Vroeger...

Vroeger - voor ik van schrijven mijn beroep maakte - was ik o.a. docent Engels, natuurvoedingswinkelier en marketeer in de media. Sinds 1995 schrijf ik op freelance basis, met als specialismen: culinaire zaken, reizen, tuinieren, natuur en ecologie. In het verleden deed ik dat o.a. voor dagblad Trouw, het Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Elle Eten en het Financieele Dagblad. Ik leverde vaste columns, interviews, dagelijkse recepten, tuinverhalen, dossierstukken en grote culinaire en reisreportages.

Wat volgde...

Cover Dichter bij de bij - Alma Huisken In 1998 verscheen mijn debuut De Aardappel, gevolgd door nog meer boeken.
Op een rijtje: De Aardappel, Eten (100 favoriete recepten), Groente, La Rive (de smaak van Het Amstel) (alledrie met foto's van Bart van Leuven).

Daarna maakte ik enkele tuin/kook/natuurboeken, samen met fotografe Doortje Stellwagen: Groentje in de moestuin (2002), Van het land (2008) en Met mest en vork (2012).
In 2015 kwam er een volledig herziene en verrijkte versie van Groentje in de moestuin uit.
In  het voorjaar van 2017 verscheen Dichter bij de bij, en in het voorjaar van 2020 Het groene kippenboek.
Uiteraard kun je de boeken Groentje in de moestuin, Met mest en vork, Dichter bij de bij en Het groene kippenboek via de webshop van De Groene Luwte bestellen. Je ontvangt dan een gesigneerd exemplaar met een kleine attentie van ons erbij.

De laatste tijd...

De laatste tijd was ik druk met het schrijven van Het groene kippenboek! Zijnde 'Engelse juf' vertaal ik ook, vanuit het Engels, onder meer voor uitgeverij Christofoor. Het betreft voornamelijk 'groene' boeken en kinderboeken.

Daarnaast geef ik cursussen over groen tuinieren (permacultuur, biodynamisch) in samenwerking met Kraaybeekerhof Academie en Antroposana.

En ook... lezingen

Ik verzorg met veel plezier en verve voordrachten en presentaties. Voor boekingen kun je mij rechtstreeks bellen of mailen.
Meer informatie over de mogelijkheden, het tarief en de inhoud van lezingen of presentaties lees je hier

Alma de biologische tuinier

Samen met Doortje Stellwagen ben ik eigenaar van het groene bedrijf De Groene Luwte (1 ha.) in Molenrij, Noord-Groningen.

De Groene Luwte is een ecologische landschapstuin met een biodynamisch beheerde moestuin en bLogo van De Groene Luwteoomgaard met levende have (kippen, ganzen, eenden en bijen).
Tevens is er een tuinwinkel, een webwinkel, table d'hôte De Groene Tafel, en op de mooiste plek in onze tuin staat bio B&B Het Groene Huisje.
Voor alle informatie die De Groene Luwte en Het Groene Huisje betreft (incl. Open Dagen en de Biologische Moestuincursus) verwijs ik je graag naar www.degroeneluwte.nl

Veel plezier op de sites!


Hartelijke groet van

CONTACT MET ALMA & DE GROENE LUWTE


Alma Huisken | De Groene Luwte
Mosterdpad 1
9977 SL Molenrij (Gr.),
M: 06-17465136
E: alma@degroeneluwte.nl
I: www.degroeneluwte.nlAlle foto's op deze site:
copyright Doortje Stellwagen, www.doortjestellwagenfotografie.nl
uitgezonderd: ''Alma in haar ekowinkel'' (Anne-Mieke Zaat), ''kat op bruggetje'' en 'kippen in het groen'' (Tine Walberg-Keuning) en ''Heligan Gardens'' (Heligan Gardens). Filmpje: Els Peek.

   
Copyright © Alma Huisken 2003 - 2021 All Rights Reserved. | contact | colofon | disclaimer