In deze biografische schets lees je meer over "what makes Alma tick". Je kunt op diverse plekken doorklikken naar boektitels.
Het begin
In mijn werkzaam verleden opereerde ik met veel plezier als muziekpromotor, koksmaatje, docente Engels, marketeer, (voor Opzij) redacteur/eindredacteur en eko-winkelier. Al die bezigheden geven aan dat ik me niet graag tot één beroep beperkte. Nog steeds niet… ik houd van combinaties maken, links leggen – of dat nu schrijvend achter mijn bureau is, zaaiend in de tuin, of optredend op locatie.
Sinds 1995 schrijf ik, en sedert 1999 op freelance basis. Misschien is de kreet ‘gespecialiseerd generalist’ wel het beste op mij van toepassing, want naast culinaire onderwerpen schrijf ik ook dolgraag over reizen. Ik ben weliswaar met hart en ziel verbonden aan het land, maar tegelijk een gretig reiziger! Ook tuinen, in allerlei vormen, zijn mijn ‘thuis’.
Dat komt allemaal terug in mijn werk.
Jarenlang werkte ik voor vier landelijke kranten en allerlei magazines. Voor deze uitgaven maakte ik zeer uiteenlopende producties, van dagelijkse columns tot reisreportages; van verhalen over kunst tot series over erfgoed en tuinieren of juist puur gastronomisch werk.
De Boeken
Bij het culinair schrijven, vooral in mijn boeken, was mijn insteek vanaf het begin: terug naar de eenvoud, geniet van het pure. Niet smijten met sauzen, leer het basisproduct kennen en waarderen. En teel ook eens iets zelf!
Kennelijk sprak dat aan, want in 2002 ontving ik voor Groente de Wina Born-prijs voor culinaire journalistiek. En in het voorjaar van 2005 werd Groentje in de moestuin onderscheiden met een nominatie voor diezelfde Wina Bornprijs (eindigend bij de laatste drie).
Eerdere boeken zijn De Aardappel, Eten, La Rive (de Smaak van Het Amstel). Daarna kwam Van het land, Met mest en vork (runner-up voor de Jan Wolkersprijs 2013), Groentje in de moestuin(de remake) en Dichter bij de bij.
De band met de aarde
Mijn verhuizing van het westen naar het noorden des lands, in 2003, maakte de weg vrij voor biodynamisch moestuinieren op grotere schaal dan ooit tevoren! Ook kon ik tot mijn genoegen dieren gaan houden: kippen, ganzen, bijen en looopeendjes. Geleidelijk aan zorgde deze geweldige Groningse tuin, De Groene Luwte, voor nieuwe inzichten en impulsen, zelfs voor een eigen levensstijl: een volkomen ecologisch en deel biodynamisch beheer van de tuin met daaraan gekoppeld een streven naar zelfvoorziening. Dit alles vanuit de groene kringloopgedachte. En vanuit het principe: voed de aarde en de aarde voedt jou.
Voortvloeiend uit mijn liefde voorMoeder Aarde en haar flora en fauna werd ik ecologisch hovenier en biodynamisch imker.
Het voor mij volkomen vanzelfsprekend samengaan van dit ‘boerenbestaan’ met mijn leven als schrijver leidde niet alleen tot artikelen en boeken, maar tot 2022 ook tot het geven van Biologische Moestuincursussen en Masterclasses en het organiseren van groene workshops en Open Tuindagen hier in De Groene Luwte.
Inmiddels heb ik een oud vak weer opgepakt, want ik ben aan het vertalen geslagen (E-N). Aanvankelijk vertaalde ik grote producties voor het magazine Tuinseizoen, en de laatste jaren ook boeken, voor uitgeverij Christofoor.
En, over nieuwe boeken wordt alweer hard nagedacht!
|