De aardappel | Eten | Groente | La Rive, de smaak van Het Amstel | Groentje in de moestuin | Van het land | Met mest en vork | Dichter bij de bij | Het groene kippenboek
Eten
Twee jaar later kwam Eten uit, een bundeling van 100 favoriete recepten (met uitgebreide inleidingen) uit het Algemeen Dagblad.

De pers over Eten
"Aanstekelijk en met kennis van zaken geschreven. Goede kookboeken zitten door veelvuldig gebruik vol vette vlekken en spetters. Ze gaan een eigen leven leiden. 'Eten’ lijkt me zo'n kanshebber voor een doorleefd uiterlijk."
- Reformatorisch Dagblad
"Een kookboek dat vlot wegleest."
- Trouw
Eten
"De auteur is een inventief kookster en daarom zijn haar gerechten bijzonder origineel. Erg smeuïg en met veel anekdotes en goede productinformatie geschreven."
- Boekenwebsite Bol.com

Eten is inmiddels uitverkocht! Zie Van het land.

Fragmenten
Over kaas van de zaterdagmarkt:
In de herfst van 1439 stak schipper Vrederik Hillebrantz uit Edam van wal. Hij voer naar Kampen met in zijn scheepsruim vijftien vaten boter, drieduizend pond kaas en 2500 'kleyne kasekens'. Eet op zaterdag eens een selectie Hollandse 'kasekens' uit het vuistje, met boerenbrood, een zoute haring van de kar en een roemer bier. Rare gedachte: Voor ons is dat een middag- of avondmaal, maar een Gouden Eeuwer zijn ontbijt.

Over ceviche, in zuur ingelegde vis:
'Eten in zuur', dat betekent het oude Perzische woord sikbáj, waar woorden als ceviche (Peru) en escabeche (Spanje) van afstammen. Op zoek naar methoden om eten te bewaren kwamen onze voorouders, waar ook ter wereld, regelmatig uit bij roken, en drogen, en bij inmaken in zoet, zuur en zout. Daar hebben we gekonfijte vruchten, zure bommen en zoute haring aan overgehouden. Gelukkig maar.

Over pelmeni ('Russische ravioli'):
Jagers uit Siberië namen ze voorgekookt van huis mee: pelmeni, deegknoedeltjes gevuld met zoet fruit of juist met ham, wild of gehakt. Deze typische erfenis van de Tataren bleek perfect 'eten voor op reis'. In de knapzak van de jagers bevroren de knoedels in de Siberische koud. Als men de tenten opsloeg voor de nacht werd er een vuur gestookt, sneeuw gekookt en de pelmeni gaarden in luttele minuten.
Recept voor gegrilde oesters (uit: Eten)
Wie rilt bij het slurpen van rauwe oesters, bij de gedachte aan dat koude, zoute, lillende weekdierenvlees, moet ze vooral eens grillen.

Per persoon
6 oesters (liefst platte Zeeuwse, geopend, oestervocht bewaard en gezeefd)
6 eetlepels kruidenmengsel (zie onder)
6 kleine klontjes roomboter
3 fikse citroenparten
cayennepeper of Tabasco naar smaak
(Ierse soda-)brood

Voor het kruidenmengsel: meng ½ eetlepel knoflook, 2 eetlepels zeer fijngeknipte peterselie en 2 eetlepels bieslook met 1½ eetlepel paneermeel, fijn zeezout en versgemalen zwarte peper (naar smaak). Verwarm de grill voor (hoogste stand). Leg oesters in 1 schelphelft met zoveel mogelijk vocht, bedek elke oester met zoveel kruidenmengsel als u lekker lijkt, leg er een klontje boter op en gril de oesters tot ze net stollen. Serveer met citroenparten, een schaaltje cayennepeper of het Tabascoflesje. Extra lekker: met puntjes Iers sodabrood (om de sappen mee op te deppen) en een pintje Guinness.
Copyright © Alma Huisken 2003 - 2022 All Rights Reserved. | home | contact | colofon | disclaimer