Lezingen van Alma Huisken


Sinds de start van mijn schrijverscarrière belandde ik op het sprekerspodium ... en met veel plezier! Ik geef lezingen en voordrachten in het gehele land. U kunt mij voor elk soort lezing inhuren, of kiezen uit deze onderwerpen:

Dichter bij de bij (over dit schitterende insect en haar intrigerende leven en werk);  Biologisch (moes)tuinieren, ook voor 'kleinbetuinden' en balkontuiniers; The Dutch Wave, de  wereldberoemde, Nederlandse stroming in informeel, harmonieus tuinontwerp; 10 Favoriete planten, achtergronden van, en anekdotes over, bloeiende bloemen en heesters, maar ook groente en onkruid...;  Ons culinair erfgoed, van beschuit tot boerenkool, inclusief recepten;  Het houden van kippen op Ecologische Wijze (een loflied op het hoen en haar waarde, ook voor de tuin); De Aardappel, ode aan de pieper, in historie en huidige tijd; Een Groener Leven, over een moeiteloos haalbare eigen inbreng voor een groenere planeet, inclusief Groene Checklist.

Klik op de link of zie hieronder voor nog meer informatie per onderwerp.

 

* Dichter bij de bij

Tijdens deze lezing neem ik je mee de bijenwereld in, aan de hand van mijn boek Dichter bij de bij. Ik vertel je heel graag over de wonderlijk mooie bijenwereld, over een diertje van anderhalve centimeter dat van het grootste belang is voor onze planeet. Haar geschiedenis begon al heel vroeg, ze is even oud als de dinosauriërs! De ontwikkeling van wespachtige wezentje tot solitaire bij, honingbij en hommel is onvoorstelbaar mooi en bijzonder, net als haar gaven, waaronder honing en was.
In deze lezing hoor je ook wat biologisch imkeren is en wat wij voor bijen kunnen doen; een paar hele simpele zaken zijn al enorm steunend, zelfs als je geen tuin hebt!

 

* Biologisch (moes)tuinieren, ook voor 'kleinbetuinden'

Wie eenmaal zelfgeteelde erwtjes heeft gegeten, of zo'n sappige maïskolf, die wil nooit meer anders. Ik begeleid je graag op het pad naar de moestuin, hoe klein die ook is (zoals enkele balkonbakken).We gaan het hebben over de aarde, over de eerste moestuintjes ter wereld, over kloostertuinen, over plagen in de tuin en hoe je die dikwijls doodeenvoudig kunt verhelpen, en over hoe je zelf zaait en kweekt voor een eigen maal. Haal je klompen of laarzen maar vast tevoorschijn! Als bevlogen biologisch moestuinder trakteer ik je ook op ontelbare kneepjes, rechtstreeks opgedaan in mijn eigen biologische tuin De Groene Luwte.

* The Dutch Wave

Zeg in het buitenland ''The Dutch Wave'' en tuinliefhebbers weten direct wat je bedoelt: een  bijzondere stroming van gelijkgestemde zielen in het tuinvak. De Nederlandse ontwerpers Ton ter Linden, Henk Gerritsen en Piet Oudolf propageerden decennialang een royale, natuurlijke tuinstijl die werkelijk overal navolging kreeg. Hun direct herkenbare combinaties van vaste planten, grassen en bolgewassen  zijn informeel opgebouwd in golven van elkaar aanvullende, of juist contrasterende, beplanting. Dat zorgt voor harmonieuze, kleurrijke tuinen die uit de omringende omgeving lijken weg te stappen en een weldadige sfeer oproepen.
Dit is een lezing vol verhalen over de Grote Drie van The Dutch Wave, hun tuinen en visies, met verwijzingen naar de kwekers die voor de typerende beplanting zorgen.


* 10 Favoriete Planten

Het wordt me vaak gevraagd: wat zijn nu jouw favoriete planten? Ik zou er zo honderd kunnen opnoemen, maar ik beperk me voor een voordracht tot tien bekoorlijke bloemen, geurige heesters, opvallende groenten en... waardevol onkruid! Ik schets 10 portretten van planten die in (bijna) elke tuin kunnen staan en waarvan ook jij enorm kunt genieten. Vele verhalen (de meeste sommige gedompeld in historie, volksgeloof en anekdotes), vele tips, vele toepassingen en veel plezier - dat ga ik je deze avond bieden!

* Ons Culinair Erfgoed, van beschuit tot boerenkool

Heerlijk hoor, al die buitenlandse ingrediënten die we het hele jaar door kunnen krijgen, maar wat is er mis met een beschuit-met-verse-aardbeien? Of met een goed glas bier uit de streek, of zelfgestroopte boerenkool, zo van de stronk? In een royale greep uit ons culinair erfgoed - met anekdotes, achtergronden en andere wetenswaardig-heden - breek ik een lans voor traditionele ingrediënten (en gerechten) waarnaar je soms nostalgisch kunt verlangen. En die gemakkelijker te telen, verkrijgen en koken dan je denkt! Met 3 historische recepten!

 

* Het Houden van Kippen op Ecologische wijze

Kippen houden lijkt simpel: je timmert een hok, neemt een paar kippen over van de buurman en klaar is Kees. Of niet? Nee. Bij het houden van elk dier, dus ook van de nobele kip, komt er het een en ander bij kijken. We gunnen de dieren immers een fijn bestaan? Het houden van een paar hoenders op ecologisch wijze gaat twee stappen verder. Maar dan heb je ook wat! De lekkerst denkbare eieren, kerngezonde dieren die een prettig leven leiden en die je een enorme bron van schoonheid, plezier en vermaak bieden. Elke dag. Dit wordt een voordracht vol tips en vol malle, en ook ontroerende, avonturen en ervaringen, puttend uit mijn leven als 'herderin' van een zeer gewaardeerd, en toch zo bescheiden boerderijdier dat ons al eeuwen aan fantastische energiebommetjes (haar eieren) helpt: de kip.

 

* De Aardappel, ode aan de pieper, in historie en huidige tijd

Hij vormt een onderdeel van onze maaltijden, de aardappel, en dat sinds eeuwen. Maar zelden krijgt hij het podium waarop hij recht geeft, deze bescheiden knol die miljoenen mensen voedt. Het is tijd voor een ode, voor een loflied. En dat ''zing'' ik graag voor de pieper, kijkend naar de oorsprong, naar zijn reis over de hele wereld, naar de bijzondere geschiedenis van de pieper in Nederland en naar de enorme variëteit aan soorten. Bovendien laat ik u zien hoe eenvoudig het is zelf eens een paar aardappels te telen. Dat kan zelfs.... in een emmer!

 

* Een Groener Leven

Klimaatverandering, milieubewust leven, recycleren. Tja... Zo langzamerhand worden we er wat hologig van. Heus, de wil is er wel, maar als we daarmee nog meer tijd kwijt zijn aan huis, tuin en keuken? Wees gerust! Met tientallen tips waarvan u dagelijks prettig profijt trekt help ik u heerlijk op weg naar een groener leven. Alle tips zijn moeiteloos haalbaar en helemaal groen. Dat is nog eens toegepaste ecologie! En u hoeft mijn adviezen niet eens te onthouden, want u krijgt ze als Groene Checklist mee naar huis! De lezing beeindig ik met de Grote Ecoquiz.


Tarief

Een lezing is opgebouwd uit twee delen met een pauze. Er is altijd gelegenheid om vragen te stellen en om na afloop mijn boeken in te zien, aan te schaffen en te laten signeren.
Tarief voor genoemde lezingen: € 600,00.
Voor volkstuinverenigingen, scholen en bibliotheken (en andere verenigingen of instellingen in deze sfeer) hanteer ik een aangepast tarief: € 400,00
Reiskosten in alle gevallen à € 0,35 per km.

Indien u op zoek bent naar een specifiek voor uw doel of gelegenheid gemaakte lezing, dan kunt u uiteraard met Alma overleggen. Zij denkt graag met u mee en gaat voor u aan de slag. Hiervoor geldt een afwijkend tarief.

Voordracht op maat

Vanzelfsprekend verzorg ik desgewenst ook een voordracht op maat. De gelegenheid daartoe kan zijn: een jubileum van jouw organisatie, een themadag van jouw vereniging, een speciale conferentie of het bezoek van een bijzondere gast. Overleg gerust, er is van alles mogelijk!

Boekingen

Voor informatie en boekingen zend je een e-mail aan almahuisken@xs4all.nl
Of bel 06-17465136 (en spreek svp een boodschap in als de voicemail aan staat).
Of schrijf een kaartje naar:

Alma Huisken
Mosterdpad 1
9977 SL Molenrij (Gr.)

 

Copyright Alma Huisken 2003 - 2022 All Rights Reserved. | home | contact | colofon | disclaimer